Legea jocurilor de noroc – “Legea pacanelelor” adoptata in Parlament

Share the Post:
pexels-darya-sannikova-3021120

Industria jocurilor de noroc va suferi prima mare transformare. “Legea pacanelelor” muta salile de jocuri de noroc la periferia localitatilor. In Camera Deputatilor a fost adoptat in data de 9 aprilie 2024 proiectul de lege prin care se interzic jocurile de noroc de tip “slot machine” in localitatile sub 15.000 de locuitori. Legea merge la promulgare la presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.

Noul act normativ prevede in principal limitarea spatiilor comerciale pentru jocurile de noroc. Conform legii, spatiile comerciale care exploateaza jocuri de noroc de tip “slot machine” vor fi restranse la localitatiile care au sub 15.000 de locuitori. Acest lucru inseamna ca aceste aparate vor fi permise numai in orasele mai mari, iar in localitatile mici vor fi trimise la periferie.

Legea va impune crearea si mentinerea unui registru public online de catre Oficiul National pentru Jocuri de Noroc. Informatiile din registru vor fi actualizate cel putin o data la 24 de ore, iar registrul va cuprinde operatorii autorizati sau licentiati sa desfasoare activitati in domeniul jocurilor de noroc.

Schimbari vor fi si cu privire la accesul minorilor in salile de jocuri de noroc, care va fi strict interzis, incalcarea acestei reguli fiind aspru sanctionata prin amenzi intre 100.000 si 200.000.

Abaterile repetate de la litera legii vor avea sanctiuni care pot aduce suspendarea sau chiar anularea licentei.

Odata cu adoptarea legii care va interzice jocurile de noroc in localitatile cu mai putin de 15.000 de locuitori, expertii prevad o crestere semnificativa in online in 2024. In prezent exista aproximativ 12.000 de sali de jocuri, 20 de cazinouri tereste si peste 50 de platforme online disponibile pentru jucatorii romani. Numarul de conturi online active este de peste 250.000, dar acest numar este intr-o continua crestere, avand in vedere interesul romanilor pentru jocurile de noroc. Conform informatiilor, din cei 2,8 milioane de romani care au jucat in 2022, aproximativ 1,3 milioane au optat pentru platformele online de jocuri de noroc.